lauantai 27. syyskuuta 2014

24.9. E-S, EAG & ASM (eli akronyymipäivä)

Jo ennen Amerikkaan lähtöä oli puhetta, että Piilaakson kulttuuriin sopii paremmin nopeat muutokset kuin kauan sitten ennalta sovitut vierailut. Hyvä todiste siitä saatiin tänään, sillä viimeiselle päivälle Milpitaksessa saatiin vielä pari ekskua ja lisäksi muuta mukavaa. Yliopistojen sijaan tänään nähtäisiin pari yritystä sekä istuttaisiin iltaa paikallisen ASM-jaoston kanssa.
Vierailukohteen nimi selvisi ulko-ovella.Toimiala oli sentään tiedossa.
Päivä aloitettiin Eastman-Southwallin pihalta. Tosin myös paikalliseen yrityskulttuuriin sopivasti, edes vierailukohteen nimestä ei ollut varmuutta ennen pihalle saapumista. Osoite onneksi oli tiedossa. Eastman on entisen Kodakin peruja ja omien sanojensa mukaan maailman suurin kemikaalien tuottaja, mutta Southwall puolestaan valmistaa vakuumilaitteistollaan laadukkaita ohutkalvoja, joita käytetään mm. talojen ja autojen laseissa lämpösäteilyn blokkaamiseen. Koneet olivat hienoja ja isäntäväki erittäin mukavaa, mutta kuvat jäivät harmaasävyisiksi firman politiikasta johtuen. Malli alla. Firmalla oli kuitenkin myös Suomi-kytkentöjä, sillä kuulemma ovat tilanneet Okmeticilta piikiekkoja testejään varten, viimeksi pari vuotta sitten.


E-S tehdaskierros - arkaluontoinen informaatio sensuroitu. 

Koska sovittujen ekskujen väliin jäi pari tuntia aikaa, osa porukasta päätti käydä katsastamassa kohutun Googleplexin. Tarkoitus oli pyöriä firman kaupassa, ajella fillareilla ja fiilistellä mahtavaa ilmapiiriä. Ikävä kyllä, kaikki hypetys paikan ympärillä on täyttä petosta, eikä paikalla päästy ulko-ovia pidemmälle. Pyörilläkään ei olisi kuulemma saanut ajella. Huono lafka, ei jatkoon. 




Päivän seikkailun saalis oli kuitenkin tyhjää parempi. 

Googlen pettymyksen jälkeen iskuryhmä päätti siirtyä kilpailijan leiriin ja lähti tarkastamaan omenafarmia, vaikka epäiltiin pääseekö sulkeutuneisuudestaan tunnetulle Applelle edes pihalle kääntymään. Ennakko-odotuksista poiketen paikalta löytyi kookas vierasparkki, pienehkö myymälä jossa myytiin omenalogolla varustettuna kaikkea mahdollista sekä muuan applelainen TKK:lta valmistunut tohtori Steve Jobs (nimi muutettu), joka hetken juttelun jälkeen johdatti meidät ulko-ovesta sisään, tarkoituksenaan näyttää hieman paikkoja. Ikävä kyllä lupaava ex-tempore-ekskursio jouduttiin perumaan, sillä kuulemma yhdeksän vierasta olisi liikaa yhdelle oppaalle kaitsettavaksi. Erityisesti, kun ensitapaaminen oli muutama minuutti sitten. Lopulta juttua jatkettiin hetken verran pihalla, jonka jälkeen mies päästettiin jatkamaan töitään. Hyvä yritys kuitenkin!






Seuraavaksi vuorossa oli toinen ASM-yhteyksien kautta saatu yritysvierailu: EAG – Evans Analytical Group. Tällä vierailulla päästiin entistä syvemmälle akronyymien maailmaan ja saimme pikakertauksen kaikista mahdollisista pinta-analyysimenetelmistä, joita maa päällään kantaa. Päivän lyhenteisiin kuuluivat AFM, BSE, RAMEN, ROFL, SEM, SIMS, TOF-SIMS, XPS, XRD, WTF ja muuta mukavaa. EAG tarjoaa siis yrityksille analyysipalveluja, joissa he tutkivat saadut näytteet ja kertovat koostumuksen, pinnoitteen paksuuden tai mitä nyt satutaan haluamaan. Yritys panostaa rekrytoinnissaan paitsi osaamiseen (suurin osa työntekijöistä tohtoreita), mutta ennen kaikkea sosiaalisiin taitoihin. Tämä näkyi mainiosti vierailulla, sillä vastaanotto oli myös heillä erittäin lämmintä ja tervetullutta. Täällä kuvia ei puolestaan saanut ottaa asiakaskunnasta johtuen – testattavat näytteet liittyvät yleensä joko uusiin prototyyppeihin tai viallisiin tuotteisiin.

EAG:n kuvamateriaali oli myös aika yksipuolista.

Yritysvierailujen jälkeen oli vielä vuorossa tapaamien paikallisen Santa Claran ASM-jaoston kanssa. Paikalle saatiin suuri osa yhdistyksen johtoryhmää ja erityisesti nuorempi väki oli vierailusta innoissaan. Suomalaisittain oli yllättävää, että jaoston jäsenmäärä oli aika lailla samaa luokkaa Metallikerhon kanssa – noin 50 jäsentä vuosittain. Tapaaminen järjestyi San Josen keskustassa sijainneessa ISO Beersissä. Paikan erikoisuus oli valtava valikoima oluita, joista osa oli pullotavarana kylmäkaapissa, loput puolestaan pitkässä hanarivistössä. Valikoima selvisi pitkästä menusta, josta itse kokeilin kahta paikallista: Nice Lacing sekä jotain tummempaa, minkä nimi jäi unholaan. Olivat muuten hyviä ja paikan konsepti oli loistava. Deuxe points.



Oluiden jälkeen hiivittiin takaisin hotellille pakkaamaan tavaroita huomista Losiin siirtymistä varten. Aamulla pitäisi nousta kukonlaulun aikaan ylös, jotta päästään nauttimaan koko päivä Cabrillo Highwaysta. Aurinkoa, mahtavia biitsejä ja ikonisia maisemia. Not bad.



-Esko 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti